Skip to main content

Floor Bevallingsvoorbereiding, Zwangerschap- en Hersteltraining

Floor® zwangerschapstraining – bevallingsvoorbereiding – hersteltraining

Floor is jonge vrouw die zwanger is en graag wil trainen om in een goede conditie te zijn én blijven voor de bevalling, maar wel onder deskundige begeleiding. Floor heeft zich voorgenomen om te letten op bekkenbodemadviezen en preventieve oefeningen om mogelijke klachtjes te voorkomen. Ze probeert wat minder ballen in de lucht te houden, zowel op haar werk als privé en let op afwisseling (zoals even tussendoor opstaan en lopen na een uurtje zitten) en op rustmomenten (even aandacht voor haarzelf). Ze bereidt zich goed voor op de bevalling door met haar partner de voorbereidingsavond te volgen en neemt de adviezen ter harte. Tijdens de bevalling merkt Floor dat ze baat heeft bij de ademhalingstechnieken. In de kraamtijd probeert ze na 3 dagen voorzichtig weer haar lage buik- en bekkenbodemspieren bewust een paar keer aan te spannen en dat valt niet tegen. Na 6 weken komt ze langs bij de bekkenfysiotherapeut voor de MamaCheck en start daarna rustig aan weer met de hersteltrainingen.

Er is in elke actieve Floor® les aandacht voor conditie, kracht, souplesse en balans, met name van de spieren rondom je lage rug-bekken en je bekkenbodemspieren. Dit zowel tijdens je zwangerschap als na je bevalling. Iedereen kan meedoen: de Floor®-Fysio past de trainingen aan voor ieders niveau. De groepen zijn meestal een samenstelling van zwangeren en recent bevallen moeders. We kunnen zowel binnen als buiten trainen, dit melden we je tijdig via de Floor® Groepsapp.

Floor® zwangerschapstraining  

Floor® Zwangerschapstraining is een actieve zwangerschapscursus voor vrouwen na je termijnecho of vanaf de 14e week van de zwangerschap tot zolang het gaat, maar je kan uiteraard ook later instappen. Het voordeel van relatief vroeg in de zwangerschap starten met oefenen, is dat de fitheid en spierkracht nog vrij goed op niveau is. Door gericht te trainen is het makkelijker om dit zo lang mogelijk zo te houden in de rest van de zwangerschap. Dit kan van positieve invloed zijn op de bevalling en de hersteltijd daarna. We wisselen tijdens de lessen de actieve (low impact) training af met rustige oefeningen op de matjes zoals voor grondoefeningen, bekkenbodemtraining, ademhalingstechnieken of ontspanningsoefeningen. Trainen tijdens je zwangerschap kan tot zolang als jij het prettig vindt, soms zelfs tot tegen de uitgerekende datum. Floor® Zwangerschapstraining is gericht op het behouden of verbeteren van je kracht, stabiliteit, souplesse en conditie afgestemd op jouw niveau. Daarnaast besteden we extra aandacht aan preventie of verminderen van eventuele klachten als bekkenpijn of urineverlies. Verantwoord sporten tijdens je zwangerschap voorkomt en vermindert klachten en zorgt ervoor dat je zo fit mogelijk aan je bevalling begint. Iedere gezonde zwangere kan hieraan meedoen, je hoeft niet erg sportief te zijn. Maar ook als je last hebt van bijvoorbeeld je rug, je bekken, je bekkenbodem of andere ongemakken, kun je meedoen. Floor®-Fysio’s weten voor de volle 100% waar ze mee bezig zijn en hebben bovendien allemaal een korte lijn met onze bekkenfysiotherapeuten en de verloskundigen en gynaecologen voor eventueel aanvullend advies.

Floor® bevallingsvoorbereiding

Tijdens de zwangerschapstraining hebben we het al regelmatig over de bevalling en de kraamtijd. Maar daarnaast is er ongeveer om de 8 weken een theoretische les over alles wat met de bevalling te maken heeft en waarbij ook je partner welkom is: de Floor® Bevallingsvoorbereiding. Hierin wordt uitleg gegeven over de bevalling met speciale aandacht voor de ontsluitingsfase en de persfase met verschillende ademhaling- en ontspanningsoefeningen, houdingen om weeën op te vangen en een goede perstechniek, waarbij ook de rol van de partner niet vergeten wordt. Ook krijg je tips en oefeningen mee voor in je kraambed voor een goed herstel. Je bent welkom tussen de 30 en 38 weken zwangerschap, samen met je partner of wie je graag wilt meenemen.

Floor® hersteltraining  

Je kunt al meedoen aan de Floor® Hersteltraining vanaf 4-6 weken na de bevalling tot zolang als nodig is. Als je bent bevallen via een keizersnede kun je na 6-8 weken instappen. Leidend is altijd hoe jij je voelt! Er wordt verantwoord getraind met optimale aandacht voor het herstel van je buik, bekken en bekkenbodem mét diastasetraining, oefeningen ter verbetering van je bekkenstabiliteit en uiteraard een goed functionerende bekkenbodemspieren! Want klachten als bekkenpijn, urineverlies, een verzakkingsgevoel of pijn bij vrijen horen écht weer weg te trekken na je bevalling! Als je een pittige bevalling had of nog wat bekken(bodem)klachten hebt, kun je vóór deelname de online NVFB postpartumcheck invullen en indien nodig eerst langskomen bij één van onze bekkenfysiotherapeuten voor een MamaCheck (controle van je bekken-bekkenbodem-buikdiastase).

Floor®-fysio

Een Floor®-Fysio is een (bekken)fysiotherapeut die de opleiding tot Floor®-Fysio in 20 weken heeft gevolgd. De Floor®-Fysio is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verloskunde en gynaecologie en voorziet je van oefeningen en praktische tips om zo fit mogelijk in je zwangerschap te zijn, zo ontspannen mogelijk te bevallen en weer vlot te kunnen herstellen daarna.

Aanmelden

Stuur een mailtje naar bekkencentrum@fysiobommelerwaard.nl o.v.v. Floor Trainingen om de startdatum en nieuwste info te ontvangen, inclusief een intakeformulier. Wanneer je deze meeneemt naar je 1e training, bespreken we het tijdens de intake voor je les.

Kosten

De Floor® trainingen werken op een strippenkaartsysteem. Wanneer je niet komt (en je je tijdig hebt afgemeld) worden geen kosten in rekening gebracht. Prijs: € 130,- voor 8 lessen / € 85,- voor 5 lessen / € 17,50 losse les.

Vergoeding

Bij Zorg en Zekerheid, Zilveren Kruis, CZ, Nationale-Nederlanden, Salland Zorgverzekeringen, ZorgDirect, OHRA, Univé, VGZ en Menzis is vergoeding mogelijk. Ook ONVZ en VVAA vergoeden dit. Hoeveel je terugkrijgt is uiteraard afhankelijk van welk aanvullend pakket je hebt. Informeer altijd zelf bij je zorgverzekeraar om verrassingen te voorkomen. Soms is een bewijs van deelname nodig. Jouw Floor®-Fysio kan die voor jou opstellen. Let op: FBTO, Just, Interpolis, Anderzorg, Ditzo, DSW, Stad Holland en a.s.r. vergoeden geen enkele zwangerschapscursus.

Kijk ook op: