Skip to main content

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd lage rug-bekkenpijn en bekkenbodemklachten. De bekkenfysiotherapeut brengt de relatie tussen de lage rug- en bekkengewrichten (SI-gewrichten, heupen, schaambeen en stuitje), de lage buikorganen (blaas, darmen, baarmoeder of prostaat) en hun onderlinge relatie met de bekkenbodemspieren in kaart middels diagnostiek (intake, onderzoek), waarna een behandelplan volgt voor de therapie.

Klachten

Vaak kunnen klachten van de lage buikorganen (blaas, darmen, baarmoeder of prostaat) te maken hebben met een functiestoornis van de bekkenbodemspieren en omgekeerd. Ook een veranderde stabiliteit rondom lage rug en bekken kan hierbij een rol spelen. Deze klachten kunnen voorkomen bij zowel vrouwen, mannen als kinderen.

Urologisch Urineverlies, heftige aandrang, slecht uitplassen, vaak blaasontsteking, moeizaam opstarten, slecht uitplassen of lang nadruppelen, prostaatklachten
Gynaecologisch Verzakkingsklachten, pijn bij perianale littekens
Darmklachten Moeizame stoelgang (obstipatie), ontlastingsverlies, terugkerende aambeien, anuspijn (anuskramp)
Bekkenbodem en buik Bij klachten van de blaas of darmen, bij verzakkingsklachten, onbegrepen buikpijn of voor diastase training na een bevalling.
Seksuele klachten Pijn bij vrijen, vaginisme, erectiestoornissen of problemen met intimiteit
Lage rug-bekken-stuitpijn Bij lage rugpijn, bekkenpijn, heuppijn, liespijn, schaambeenpijn of stuitpijn
Zwangerschap en bevallen Bij lage rug-bekken-stuitpijn of bekkenbodemklachten tijdens of na je zwangerschap
Kinderen met plasklachten natte broeken, bedplassen, aandrang syndroom, luie blaas, persgedrag
Kinderen met poepklachten obstipatie, poepverlies, slechte aandrang, persgedrag, angst om te poepen

Deskundig

Een bekkenfysiotherapeut heeft, na het behalen van de 4-jarige HBO Bachelor  Fysiotherapie, de 3-jarige post-HBO Masteropleiding Bekkenfysiotherapie succesvol afgerond en is BIG-geregistreerd. Daarna zijn vaak verdere nascholingen of specialisaties gevolgd. Kijk voor meer info over uw bekkenfysiotherapeut onder team.

Behandeling

Om u goed te kunnen behandelen, wordt eerst een zorgvuldige intake en onderzoek afgenomen zodat de juiste diagnose kan worden gesteld. Hierna wordt een plan van aanpak gemaakt, dit behandelplan is van invloed op de mate van uw herstel. Aan de hand hiervan wordt uw therapie gestart. Voor zowel onderzoek als behandeling kan in overleg gebruik gemaakt worden van o.a. myofeedback en MSU-echografie.

Bekkenfysiotherapeutisch onderzoek

Naast het uitvoeren van een uitwendig onderzoek, zijn bekkenfysiotherapeuten bevoegd en bekwaam voor het uitvoeren van een inwendig onderzoek (anaal en/of vaginaal). Dit alleen indien geïndiceerd en met uw uitdrukkelijke toestemming. Het bekkenbodemgebied is een intiem gebied, waarmee uw bekkenfysiotherapeut alleen met de noodzakelijke zorgvuldigheid en in een veilige sfeer handelt. Het uit- en inwendig onderzoek kan helpen bij het diagnosticeren, het bepalen van de meest adequate plan van aanpak (behandelplan) en uw behandeling versnellen. Uw bekkenfysiotherapeut zal met u overleggen wat de beste plan van aanpak is voor uw klacht. Hoewel een inwendig onderzoek van grote meerwaarde kan zijn, is dit nooit verplicht. Een inwendig onderzoek wordt meestal niet op het eerste consult uitgevoerd, tenzij volgens afspraak. Soms ook is een inwendig onderzoek pas na enkele consulten meer zinvol.