Bekkenbodem & buik
Een combinatie van onderstaande klachten komt vaak voor bij bekkenbodemklachten of chronische buikpijn:
BEKKENBODEMKLACHTEN zijn klachten die te maken hebben met het onvoldoende functioneren van de bekkenbodemspieren, vaak in relatie tot klachten van de lage buikorganen ( blaas, darmen, baarmoeder/prostaat). De meest voorkomende bekkenbodemklachten zijn: urineverlies, vaak blaasontsteking hebben, slecht kunnen opstarten of uitplassen, vaak obstipatie (darmverstopping) of diarree hebben, ontlastingsverlies, verzakkingsklachten (van blaas, baarmoeder of darmen) of (pijn)klachten bij vrijen.
Bekkenbodempijn
Vaak hangt bekkenbodempijn samen met het te gespannen zijn van de bekkenbodemspieren. Ook anuspijn, vaginale pijn, scrotumpijn, pijn bij vrijen of prostaatklachten kunnen te maken hebben met een veranderde spanning van de bekkenbodemspieren. Bekkenbodempijn kan ook te maken hebben met stuitpijn of lage rug- en bekkenpijn.
Buikpijn
Buikpijn kan diverse oorzaken hebben, maar vaak spelen ook bekkenbodemklachten mee. Een opgeblazen, strak buikgevoel komt voor bij darmklachten als obstipatie of diarree. Ook veel je aandrang ophouden (op reis, school/werk) kan buikpijn in de hand werken. Blaaspijn kan o.a. komen door een onrustige blaas (vaak moeten plassen) of bij geregeld je plas lang ophouden bij aandrang. Soms lukt het opstarten met plassen daarna ook minder goed. Een zeurende pijn laag in de onderbuik en/of de onderrug kan te maken hebben met een verzakkingsklacht of met een veranderde bekkenbodemspanning. Ook tijdens of na seks kan buikpijn ontstaan. Buikpijn komt daarnaast vaak voor bij stresssituaties, denk aan examenstress of bij spanningen thuis of op werk/school. Aanvullend onderzoek door de (huis)arts kan nodig zijn voor bijvoorbeeld het uitsluiten van een blaasontsteking of prostaatklacht of bij verdenking van andere factoren.
Stuit- lage rug- en bekkenpijn
Stuit-lage rug-bekkenpijn
kan leiden tot een verandering in de spierspanning van de bekkenbodem. Wat weer een relatie kan hebben met bekkenbodemklachten. Vandaar dat ook een onderzoek naar lage rug-bekken-stuit-heupen bij een bekkenbodemklacht zinvol kan zijn. Kijk ook onder 2nd opinion consult lage rug-bekkenpijn.
Zwangerschap & bevallen
In je zwangerschap veranderd er veel in je lichaam en met name in je bekkenregio: je bekkengewrichten (SI-gewrichten en heupen-schaambeen-stuitje) kunnen het wat zwaarder te verduren hebben en de spieren omringende spieren (lage rug-bil-beenspieren) kunnen meer moeite hebben met een goede stabilisatie van lage rug en bekken. Ook de bekkenbodemspieren worden extra belast, nog los van toenemende druk op je lage buikorganen (blaas, baarmoeder en darmen). En hoewel je lichaam hier goed voorbereid voor is, kun je soms best wat extra tips, oefeningen en begeleiding gebruiken! Kijk onder Zwanger & Mama voor info en training tijdens en na je zwangerschap. Kijk onder MamaCheck voor een postpartumconsult en op Bekken(bodem)check voor de online vragenlijst naar mogelijke risicofactoren bij je bevalling.
Diastase
Een diastase is een wijking van de rechte buikspieren. Dit gebeurt in de zwangerschap om de baby ruimte te geven om te groeien. Na de bevalling hersteld deze wijking zich weer in 6-9 maanden. Soms blijft de wijking bestaan en ontstaan er klachten als buikpijn, rugpijn of bekkenbodemklachten. Specifieke training kan helpen de diastase te doen verminderen en klachten te voorkomen.
Kijk hier voor oefeningen bij een diastase
Kinderen
Ook bij kinderen kunnen plas- en poepklachten te maken hebben met verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren of aangeleerd toiletgedrag. Ook kan een buikoperatie, aangeboren afwijking, stressfactoren of een traumatische ervaring invloed hebben op het plas- en poepgedrag. Vaak last hebben van buikpijnen kan samenhangen met een hoge bekkenbodemspanning en/of blaas-darmklachten.
Klachten bekkenbodem-buik
-
Plasklachten
urineverlies, vaak moeten plassen, blaasontstekingen, slecht uitplassen
-
Klachten stoelgang
fecaal verlies, obstipatie, prikkelbare darmklachten, vaak aandrang hebben, fissuur, aambeien, PDS/IBS, colitis ulcerosa
-
Verzakkingsklachten
van baarmoeder, blaas of darmen/rectum
-
Pijn bij vrijen
pijn, vaginistische klachten of erectie stoornissen
-
Diastase
wijking van de rechte buikspieren, meestal na een bevalling
-
Buikpijn
vaak in combi met andere klachten
-
Blaaspijnsyndroom
interstitiële Cystitis
-
Voor-na een operatie
voor en na een operatie aan blaas, baarmoeder, darmen of prostaat
Pijnklachten
-
Lage rug- en bekkenpijn
ook als je niet zwanger of pas bevallen bent
-
Stuitpijn
coccygodynie
-
CPPS
Chronic Pelvic Pain Syndrome (pijnklachten in de buik, bekken of bekkenbodem)
-
Pijn van littekenweefsel
na een operatie of bevalling
-
Zenuwpijn
piriformissyndroom, pudendusneuralgie
-
Genitale pijn
pijn in de vagina of in het scrotum/penis (CPPS)
Kinderen
-
Klachten bij kinderen
- plas- en poepproblemen of buikpijnen bij kinderen
Onderzoek & therapie
- Vocht- en vezeladvies, toilethouding en -gedrag
- Functioneren bekkenbodem*
- Functioneren lage rug, SI-gewrichten, schaambeen, heupen, stuitje
- Spierfunctie verbeteren van de bekkenbodem
- Spierfunctie verbeteren rondom lage rug-bekken-heupen
- Buikademhaling en relaxatie, buikmassage
- Til-buk-perstechniek (opvangen buikdrukverhoging)
- Stabilisatie en coördinatie rondom lage rug-bekken
*een inwendig bekkenbodemfunctie onderzoek kan zinvol zijn. Vraag om info en zie onze folders.
Behandeling
Kijk onder onze specialisaties: bekkenfysiotherapie (m/v) of bekkenfysiotherapie kinderen