Skip to main content

Intake en onderzoek

Intake

Het stellen van een juiste diagnose en bijbehorend behandelplan, is van invloed op de mate en snelheid van uw herstel. Hierom nemen we de tijd voor uw intake en onderzoek op het 1e consult. In dit persoonlijk gesprek komen uw gezondheid en dagelijkse werkzaamheden aan bod. Er wordt gevraagd naar rug- of bekkenpijn en de functies van blaas en darmen in relatie tot uw klacht. Soms is het prettig als u iemand meeneemt bij de intake, met name als u de Nederlandse taal niet goed machtig bent.

Onderzoek

In het aanvullend onderzoek wordt gekeken naar de beweeglijkheid (mobiliteit) van de heupen, de lage rug- en bekkengewrichten (SI-gewrichten), een ontspannen (buik)ademhaling en het kunnen aanspannen en weer ontspannen van de bekkenbodemspieren. Dit alles gebeurt met de onderkleding aan.

Uitwendig onderzoek

Een onderzoek voor lage rug- bekken- en stuitpijn is met onderkleding aan. Als tevens een bekkenbodemspieronderzoek zinvol is, kan de bekkenfysiotherapeut door het ondergoed voelen of er een aan- of ontspanning van de bekkenbodemspieren plaatsvind (uitwendig onderzoek). Bij stuitpijn is het handig als het ondergoed omlaag kan, zodat het stuitje zo goed mogelijk uitwendig onderzocht kan worden. Indien geïndiceerd kunnen we gebruik maken van echografie, dit is een uitwendig onderzoek.

Inwendig onderzoek

Bij een inwendig onderzoek kan beoordeeld worden hóe de bekkenbodemspieren functioneren qua spierkracht, duurkracht of uithoudingsvermogen, snelheid van aan- en ontspannen, relaxatievermogen en de beoordeling van eventuele pijnpunten in de bekkenbodem (littekenweefsel, triggerpoints). Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is bevoegd en bekwaam om een inwendig bekkenbodem spierfunctieonderzoek uit te voeren (vaginaal/anaal), eventueel aangevuld met een bekkenbodemspiermeting (myofeedback). Dit uiteraard in samenspraak met u en wanneer er een meerwaarde wordt verwacht van het onderzoek. Een inwendig onderzoek is nooit verplicht. 

Behandelplan

Nadat de bekkenfysiotherapeut door de intake en het onderzoek heeft bepaald wat de oorzaak is van uw klacht en uw verminderd functioneren, kan een adequaat behandelplan worden opgesteld. Dit is aangepast aan uw klachten, uw wensen en verwachtingen en in afstemming met de prognose die de bekkenfysiotherapeut u kan aangeven. 

Dossier

Na de intake en het onderzoek maakt uw bekkenfysiotherapeut een uitgebreid dossier van uw klacht met daarin: gegevens van de intake (de aanleiding van uw komst en de reden van uw klacht), de uitslag van de gebruikte meetinstrumenten en vragenlijsten tijdens het onderzoek, de fysiotherapeutische diagnose en de daaruit volgende behandelbare grootheden (wat is uw klacht en welke therapie is hiervoor geschikt), de doelstelling en het gewenste eindresultaat in een vastgestelde tijdsduur (SMART) en het behandelprotocol volgens vastgestelde richtlijnen.  In het dossier komen ook de rapportages naar uw huisarts of specialist te staan. Gevoelige informatie wordt alleen gedeeld met uw toestemming. 

Meer info

Bekkenfysiotherapie NVFB site van de NVFB met info over bekken(bodem)klachten.