Skip to main content

Mannen

Klachten bij mannen

Bij mannen zijn de bekkenbodemspieren anatomisch minder kwetsbaar dan bij vrouwen. Toch is het zeker niet zo dat de bekkenbodem bij mannen minder belangrijk is! Bekkenbodemspieren spelen namelijk een rol bij plassen, ontlasten en seksualiteit. Tevens ondersteunt de bekkenbodem de lage buikorganen (prostaat, blaas en darmen) en helpt mee bij de stabiliteit van de lage rug en het bekken. 

Bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren horen goed te kunnen aanspannen, maar óók horen ze goed te kunnen ontspannen. Klachten ontstaan vaak als de bekkenbodem continu teveel wordt aangespannen of met een verkeerde timing wordt aangespannen. Een verstoorde bekkenbodem spierfunctie kan onder andere te maken hebben met rugklachten, langdurige stress factoren of een operatie aan blaas, prostaat, darmen of anus. 

Klachten

Vaak kunnen klachten van de lage buikorganen (blaas, darmen, prostaat) te maken hebben met een functiestoornis van de  bekkenbodemspieren, en omgekeerd. Ook  een veranderde stabiliteit rondom lage rug en bekken kan hierbij een rol spelen. Klachten kunnen zijn:

  • Urologisch

    Moeizaam opstarten, slecht uitplassen of lang nadruppelen, vaak aandrang hebben, urineverlies, klachten na een (prostaat) operatie, bij prostaatklachten

  • Darmklachten

    Moeizame stoelgang (obstipatie), ontlastingsverlies, steeds terugkerende aambeien, anuskramp

  • Bij lage rug- en bekkenpijn, heuppijn, liespijn of stuitpijn.

  • Bij klachten van de blaas of darmen, onbegrepen buikpijn

  • Bij problemen met intimiteit, pijn bij vrijen of erectiestoornissen

Meer info

Bekkenfysiotherapie NVFB site van de NVFB met info over bekken(bodem)klachten.

Bekkenbodem app – download de app bekkenbodem voor uitleg en oefeningen op je mobiel

Maple specialist – info over diagnosticeren en behandelen met de maple

Training

Na het stopzetten van uw fysiotherapie consulten, kan het zinvol zijn om onder begeleiding verder te trainen in onze praktijk. Hiervoor hebben we diverse mogelijkheden tot uw beschikking: Kijk voor meer info onder training.