Chronische lage rug-bekkenpijn kan te maken hebben met een rughernia of rugoperatie, een forse val ooit op je stuitje of heupen, hypermobiliteit, heupdysplasie als kind of na een zware bevalling. Maar het kan ook te maken hebben met teveel of juist te weinig spanning in je bekkenbodem. Of met een verkeerde ademhaling en buikdruk. Een verstoorde spierspanning kan ook komen door óvertraining van je core stability door teveel of te zware krachttraining bij een onvoldoende stabilisatie. De therapie bestaat uit het herstellen van de balans.
Vanwege de toename van langdurige lage rug-bekkenpijn, vaak in combinatie met bekkenbodemklachten, stuitpijn en aanhoudende heup- en/of liesklachten, zijn we vanaf 2022 een ‘second opinion consult lage rug-bekkenpijn’ gestart. Tijdens dit consult nemen we uitgebreid de tijd voor een brede intake naar de lage rug-bekken-heup-lies-stuitpijn en naar bekkenbodemklachten (urineverlies, obstipatie, verzakkingsklachten, pijn bij vrijen, erectieproblematiek). Daarna volgt een lichamelijk onderzoek van de lage rug-bekkenregio, waarbij tevens wordt gekeken naar de mate van bekkenstabilisatie en een indruk van de bekkenbodemspierfunctie. Hierom wordt u door zowel de revalidatie fysiotherapeut als de bekkenfysiotherapeut gezien.
Na afloop volgt een (bekken)fysiotherapeutische diagnose en behandelplan met deskundig advies (lifestyle) en onderbouwde oefeningen (trainingsschema). Soms kan een vervolgafspraak voor (inwendig) onderzoek bij bekkenbodemproblematiek nodig zijn, dit gebeurt alleen in overleg en is niet verplicht. Kijk voor meer info onder 2nd opinion consult lage rug-bekkenpijn.